Het strand bij Paal 9, gezien in de richting van Paal 12
Het strand bij Paal 9, gezien in de richting van Paal 12 Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Noordzeezand voor slijtend strand

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt tot en met mei aan het onderhoud van het strand, aan de zuidwestkant van Texel. Met baggerschepen wordt tussen de strandpalen 9 en 12 ruim 800.000 kubieke meter zand aangebracht, om de kust op zijn plaats te houden en het eiland veilig te houden voor de zee.

Aan de zuidwestkant van het eiland slijt de kust onder invloed van wind, golven en stroming. Zand dat is afgeslagen, stroomt naar zee via het Molengat, een geul vlak langs de kust. Dat moet weer worden aangevuld. Vorig jaar is een noordelijker gelegen deel van het strand van zand voorzien.

Zand uit de Noordzee

Het zand voor de Texelse suppleties komt van de Noordzeebodem, tien tot twaalf kilometer uit de kust. Met speciale baggerschepen, zogenaamde sleephopperzuigers, wordt dit opgezogen en naar de kust gebracht. Het zand wordt door een buis op het strand gespoten en daar met bulldozers en shovels verder uitgespreid. Vanaf het strand kan het zand de duinen in waaien; die beschermen het eiland tegen de zee. Zo wordt de kust met hulp van de natuurlijke elementen op zijn plaats gehouden.

Natuur en recreatie

Het strand en de duinen zijn ook belangrijk voor de natuur en de recreatie. Bij het kustonderhoud houdt Rijkswaterstaat zo veel mogelijk rekening met de natuur, door afstand te houden van broedende vogels. Recreanten kunnen gewoon op het strand terecht, alleen is het werkterrein in verband met hun veiligheid verboden gebied. Er rijden grote machines rond en is er gevaar voor drijfzand.

Werkvakken

Er wordt gewerkt in vakken en een werkvak is 400 meter breed; het wordt afgezet met buizen en gaas. Zodra het zand er stevig genoeg is om op te lopen, wordt het betreffende deel van het strand weer vrijgegeven. Het werkterrein kan worden gepasseerd langs de kant van de duinen, niet langs de waterlijn. Honden dienen aangelijnd te blijven en watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden; minimaal 500 meter.