Vanaf links: Maayke Veeger, Judith van der Zee, Roland Bisschop en Henk Griffioen
Vanaf links: Maayke Veeger, Judith van der Zee, Roland Bisschop en Henk Griffioen Foto: aangeleverd

Aangespoeld doneert bedrag aan Texel Plastic Vrij

Algemeen

De stichting Texel Plastic Vrij is door Team Aangespoeld verblijd met een gift van € 750,-. Het is het bedrag dat Team Aangespoeld won door op 10 februari mee te doen aan Teamkwis Texel.

Team Aangespoeld bestaat uit een delegatie van JONT (Jonge ONdernemers Texel) en had als speellocatie het Juttersmuseum Flora. Lionsclub Texel organiseerde deze teamquiz voor de derde keer en er deden 47 teams aan mee. Elk team doet dat voor een goed doel, dat van tevoren is opgegeven. Team Aangespoeld had wederom Texel Plastic Vrij als bestemming voor een eventueel gewonnen prijs gekozen. Vorig jaar werd dit team vierde en dat leverde € 400,- op. Dit jaar werd Aangespoeld tweede, goed voor van € 750,-. Op 2 maart werden de bijbehorende symbolische cheques uitgereikt, tijdens een speciale uitslagenavond in Question Plaza.

Nooit van gehoord?

In de wandelgangen werd meerdere keren opgemerkt: “Texel Plastic Vrij? Nooit van gehoord.” De stichting Texel Plasticvrij is in 2018 opgezet. De kar wordt er getrokken door Roland Bisschop en Henk Griffioen. Zij kregen de cheque aangereikt door de teamleden Maayke Veeger en Judith van der Zee. Roland en Henk gaan iedere eerste zaterdag van de maand met een tiental vrijwilligers naar een stuk strand om daar alle rommel op te ruimen. Sinds kort helpen Hans Zuidema en Colinda Versteegh daarbij met een tractor en grote kar. Daarover staat meer te lezen op de Facebookpagina van Texel Plastic Vrij.

Jutkooien en peukenpotjes

De stichting heeft jutkooien op het strand geplaatst, opdat wandelaars daar kunnen helpen met het opruimen van plastic afval en dat niet helemaal naar de strandopgang hoeven te slepen. Verder zijn er peukenpotjes bedacht, waarmee wordt voorkomen dat iedereen zijn peuken zomaar op straat of op het strand gooit. Deze zijn bij diverse verkooppunten te koop, onder andere in Juttersmuseum Flora.

Samenwerking met scholen

Texel Plastic Vrij werkt samen met scholen en wil graag informatie delen. Ook probeert de stichting een plasticrecycling op te zetten. Dat is best lastig, omdat nieuw plastic nog altijd veel goedkoper is dan gerecycled plastic.