Strandopgang aan de zuidwestkant van het eiland
Strandopgang aan de zuidwestkant van het eiland Foto: Loek Buter/Provincie Noord-Holland

Inloop kustontwikkeling in Den Hoorn

Algemeen

Voor nu is Rijkswaterstaat begonnen aan de versteviging van het strand - zie daarvoor de voorpagina - maar ook voor de langere termijn wordt gewerkt aan de kustverdediging op het zuidwestelijk eind van Texel. De provincie is met een aantal partners aan het onderzoeken hoe het duingebied daar kan meegroeien met de verwachte zeespiegelstijging.

In de eerste plaats gaat het erom het eiland veilig te houden, maar tegelijkertijd liggen er kansen voor de versterking van de duinnatuur. In overleg met lokaal betrokkenen worden hiervoor verschillende varianten onderzocht. Iedereen die hierin is geïnteresseerd of er een idee voor heeft, is van harte welkom op de inloop die op woensdag 27 maart in Den Hoorn wordt gehouden.

Toekomstbestendige kust

In het onderzoek wordt gekeken naar verschillende mogelijkheden voor het toepassen van dynamisch kustbeheer. Dat houdt in dat de invloed van wind en zee op het duingebied wordt vergroot. De wind krijgt de ruimte om zand naar het achterliggende duingebied te blazen. Daardoor worden de duinen hoger en steviger en groeien ze mee met de zeespiegelstijging. Tegelijkertijd ontstaat dan een kustlandschap met een grotere verscheidenheid aan planten en dieren. Ook wordt rekening gehouden met de recreatiemogelijkheden en de lokale economie.

Twee presentaties

Tijdens de inloop geven de provincie, de gemeente, het hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Defensie informatie over het onderzoek. De inloop is tussen 19.00 en 21.00 uur in dorpshuis De Waldhoorn. Belangstellenden hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Om 19.30 en om 20.30 uur wordt een presentatie gegeven over de ontwikkeling van het gebied en de knelpunten die zich daardoor voordoen.

Meer informatie over de kustontwikkeling van zuidwestelijk Texel staat op de website www.noord-holland.nl/kusttexelzw.