De schelpen die aanspoelen op het strand geven een beeld van de ontwikkelingen in het leven in zee
De schelpen die aanspoelen op het strand geven een beeld van de ontwikkelingen in het leven in zee Foto: Engin Akyurt/Pexels

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Ieder mag helpen bij het tellen van schelpen

Algemeen Natuur

Ook dit jaar kan iedereen weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Aanstaande zaterdag wordt deze gehouden op achttien plekken langs de Nederlandse kust. Op Texel is dat het geval bij Paal 9, het strandslag bij Den Hoorn.

Van 10.00 tot 16.00 uur staat daar een Schelpdesk klaar om aan de deelnemers uit te leggen wat van hen wordt verlangd.

Tot honderd tellen

Ingewikkeld is dat niet. Het gaat erom op een stukje strand honderd schelpen te verzamelen en deze op naam te brengen. Het resultaat kan worden ingevuld op een telkaart, die meteen een handig hulpje is voor wie al de vele soorten schelpen uit elkaar moet houden. Ook de medewerkers van de Schelpdesk zijn paraat om hulp te bieden. Zij zijn ook degenen bij wie de telkaart gratis kan worden afgehaald.

Afspiegeling

Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoek leuker en door aan de teldag mee te doen worden wetenschappers geholpen bij hun onderzoek naar de ontwikkeling van het leven in zee. De schelpen op het strand zijn een afspiegeling van het leven in zee en vertellen iets over wat onder water gebeurt. Daar is best veel aan de hand. Er zijn de laatste jaren windparken aangelegd, bijvoorbeeld, waaraan zich schelpdieren kunnen hechten. En door de langzaam oplopende gemiddelde watertemperatuur komen er steeds meer zuidelijke soorten voor. Ook in Belgiƫ en Noord-Frankrijk wordt zaterdag geteld.